2008-01-27: lalala

Idag har inte hänt så jättemycket... fick visserligen börja med att plocka upp fyra kardinaltetror som dött under nattet (två till har dött men jag hittar inte dem). De klarade antagligen inte det kraftiga vattenbytet.

Riotetrorna verkar klara sig fint i 54l karet och går bra ihop med kampfiskarna (som snart ska få nytt hem hos Lotta). Måste också igen säga att kamphonorna verkligen ser bedårande ut nu... många färgskiftningar när de rör sig och fantastiska färger. Inte dassiga som de såg ut i 54l karet.

Var på familia och handlade en växt till Ninas guppyakvarium.. och en rot som de nya småmalarna kan hålla till vid. Själv fick jag hålla igen... även om jag var riktigt sugen på nytt lysrör! =P

Stay tuned!

2008-01-26: Vilken dag!

Hmm, vart ska man börja... Kan börja med en uppdatering angående gårdagen... Fick flytta in de två kampfiskhonorna från 84l karet till 54liters då vi upptäckte att de attackerade kardinaltetrorna! Så kampfiskhanen fick inte vara ensam så länge :)

Ok, idag då... Började i morse med en tur till Lantz! Införskaffade mig två ancistrusmalar som fick anställning i 54l karet direkt pga en ökad mängd alger där. Investerade även i ett PH-test, en burk med artemiaägg, en artemiasil och en liten algskrapa. Just ja! Även en termometer.
Sen skulle vi ta en tripp till Biltema och köpa slangar osv för att underlätta vid vattenbyte.. det sket sig dock för vi åkte till en djuraffär i helsingborg! Enormt välskött och trevlig butik med skapligt utbud och trevlig personal. Djurriket tror jag det hette. Pjodden ringde nämligen och tipsade oss när vi var på väg in till biltema och han sa att han hade siktat riotetror därinne :)
Den resan slutade med 10 st riotetror som nu går i 54l karet tillsammans med kampfiskarna (hoppas de låter de små liven vara ifred) och två små malar som Nina valde ut till sitt lilla guppykar... skitfina är de. Ser ut som små hajar och de verkar vara väldigt flitiga algätare! Kommer inte på vad de hette, men kommer att uppdatera info angående dem senare. Blev även inhandlat en massa annat... en sats med slangar och slamsug för att koppla på kranen... samt för påfyllning av akvarium. Lite fiskkäk ala vegetariskt, ett KH-test, lite ektozonsalt och en flaska nyttobakterier.

Har gjort PH, KH och NO2(nitrit) test i samtliga akvarium nu. Resultat som följer:
Guppy: PH: 7.3, KH: 3, NO2: <0.3mg/l
54l: PH: 7.0, KH: 3, NO2: <0.3mg/l
84l: PH: 7.0, KH: 5, NO2: 0.3mg/l
Jaaa... KH värdet verkar vara ett problem.. dock lugnt med nitrit för tillfället.
Testade även kranvattnet: PH: över 7 (testat vid tidigare tillfälle) KH: 3

Sen till en tråkig nyhet... Har på något vis missat en anvisning ang antiprickmedicinen... Man ska inte använda sig av vattenberedningsmedel när man behandlar mot vita  prick... Grrr, känns ju skittråkigt att det kanske var pga det alla mina fiskar dog i 54l karet... och att jag behandlat i två dagar helt i onödan i 84l :( Så idag har jag gjort ett _stort_ vattenbyte i 84l baljan på ca två tredjedelar och fyllt upp med helt vanligt kranvatten... och gett dem en ny dos medicin. Hoppas nu att denna åtgärd går hem... den var drastisk, men enda sättet att ha en chans att kunna bota de stackars fiskarna. Kardinaltetrorna börjar få fler prickar. Jaja, antingen får jag plocka döda fiskar i morgon bitti, eller så har jag kanske lite friskare och gladare fiskar... det får vi se.

Hoppas verkligen att det snart vänder med all otur jag haft och att jag kan börja få balans i karen....

Förresten, någon som vill ha en kampfiskhane och / eller framförallt två kampfiskhonor så säg till... ni får dem! Jag vill helst bli av med dem så jag kan återskaffa Fjärilar (dock ska värdena vara perfekta innan dess).

Vi hörs! Och håll tummarna nu att vi får bukt med alla bekymmer vi dragits med på sistone...

2008-01-25: Sanering mm

Tjabba!

Har sanerat 54 liters baljan idag... tog ur alla växter och inredning (utom bottenmaterialet) tvättade och gjorde iordning. Även lagt i en ny dos antiprickmedicin i 84l karet. Fortfarande bara kardinaltetrorna som har prickar, men det har blivit lite värre tyvärr.
Kampfisken som var lite risig går nu i 54liters baljan helt själv. Eller ja.. det är han och 2000 snäckor/sniglar.
Allmän upprustning med andra ord... saltat har jag också gjort. Hoppas nu att det inte blir värre i stora karet... bra om de kunde bli friska!

2008-01-24: 19.16

Idag har inget större inträffat... ett dödsfall i 84l karet... kom på min kampfiskhane med en kardinaltetra i munnen! Han ruskade om den duktigt och när jag väl kom till undsättning fattades några vitala delar som tex magen. 14 kardinaler kvar!
I övrigt verkar det gå bra med vitaprickmedicinen i det karet... änsålänge är det bara tetrorna som visar tecken på prick... och det har inte eskalerat! (håller tummarna som faaaaan för att det går vägen)

I mitt 54l kar finns bara alger och snäckor... och minnena av de underbara fjärilarna och riosarna :( Bleh vad deprimerande det är!

I övrigt... Guppiesarna verkar trivas bra i det nya karet... antagligen är 3 av 4 honor dräktiga dock! *gulp* Vilka jefla kaniner!

Har även sökt som gold member på www.zoopet.se =P

Vi hörs! Och håll nu för fan tummarna på att det går bra i stora baljan!

Ps: Kampfiskhanen ser risig ut... funderar på att ta bort honom.. eventuellt ställa honom för sig själv i ett litet plastakvarium jag köpt eller likvidera stackarn... Fenorna börjar försvinna.. kanske kan medicinera honom för sig själv, men det ser inte så bra ut för tillfället.

2008-01-23: 19.46 GAH!!!!

Ok, får börja någonstans...

54 liters:
2st fiskar kvar, malen och en riotetra i mycket dåligt skick... ska avliva dem nu då de lider oerhört. De andra fiskarna (även fjärilen Jeanette) har dött. Blir till att rensa karet sen. Jättekul.

84 liters:
Pricksjuka upptäckt. Medicinering påbörjad. Kardinaltetrorna som är drabbade änsålänge. Jättekul.

Sen en annan nyhet.
Nytt kar... ett 'Fiskhotell Guppy' Vilket innebär ett 45liters akvarium med inbyggd belysning och pump (med filtrering). Har satt i två gubbyhanar och 4 honor. Mer info kommer en bättre dag. Ska köpa doppvärmare till detta kar vid tillfälle. Inköpt i Ängelholm.

Motgångarna haglar dock.. inte kul alls.

2008-01-22: 21.56 Jämmer och elände :(

Katastrof i lilla akvariet... vitaprickmedicinen verkar inte hjälpa alls... har plockat döda fiskar hela dagen. Och nu sist min största förlust hittils... Min fjärilciklidhane Stefan orkade inte längre :( Har 3 st riotetror, en ancistrusmal och fjärilciklidhonan (Jeanette) kvar i baljan.

Vad jag har gjort idag förutom att plocka döda fiskar är:
Medicinerat och saltat lilla karet... samt satt i en torvkruka i bägge baljorna.


Sista fotot på Stefan... taget ca 1-2 timmar innan han dog. Fullsketen med prickar :(

Ingen bra dag idag!

2008-01-20: 18.23 Fortsatt medicinering

Så! Då var man färdig med vattenbyte (40% ca) i den lilla tanken och en ny dos med antiprickmedicin är etablerad. Passade även på att rengöra filtret grovt i det gamla vattnet.

I den stora baljan går allt bra för nu! Tetrorna verkar ha anpassat sig och inga spår av pricksjuka! (tar i trä).

För övrigt får man ju tacka för en trevlig dag med goda tårtor och trevligt sällskap! Döpte ju lilla Mio idag och allt gick jättebra! Vi höööööööööörs!


2008-01-20: 06:56

Såg att ännu en Riotetra var död när jag tände i akvariet imorse. Men det var väntat för det var en av de (uppsvällda). Alla Riotetror som dött har varit drabbade av denna uppsvälldhet... bara det att denna har segat kvar länge! Stackarn, kommer vitprickig till fiskhimlen(havet?) bara för att han var en fighter.

2008-01-19: 16:35 Kardinaltetror

Lalala, mina stackars fiskar i lilla karet har det så jobbigt med sina prickar :( Verkar klia något förskräckligt! Och jag kan inte göra något åt saken heller mer än att hålla mig till medecinkuren.

Iaf... Var hos Lantz idag och köpte ett gäck Kardinaltetror till stora karet :) 15 stycken blev det! Det var de han hade kvar för tillfället, men den mängden passade mig fullkomligt utmärkt! Börjar se riktigt trevligt ut i den baljan nu faktiskt. Ska fixa till lite uppdaterade bilder på 84 liters såfort jag orkar ;)

På menyn stod det ärta till 84l och inget käk alls till 54! Stackarna... Känn som man vill laga typ ugnsbakad falukorv och mos till dem eller något... kanske en kebab... Men det skulle nog inte hjälpa dem :/

2008-01-18: 21.00 Pricksjuka!!!

Argh!
Har fått vita pricksjukan i mitt lilla kar :( Det bröt tydligen ut under dagen när jag var på jobb så direkt efter jag slutat fick vi ta en familjeutflykt (i nya bilen såklart^^) till familia i Hyllinge och köpa medicin åt de drabbade! Passade även på att inhandla ett nitrit-test och en ny grotta som jag nu placerat i det större karet.

Skickade i den första kuren mot sjukan så fort vi kom hem så nu hoppas jag på att det ska ordna upp sig... är ju speciellt orolig för mina fjärilciklider.

Just det! Köpte ju även nån typ av salt som jag tillsatte i det stora karet för det blev jag rekommenderad att göra! Men innan jag öste i saltet kollade jag nitritvärdet och det var faktiskt bra! 0,3 mg/liter var det så det var helt klart godkänt! Har inte testat i det lilla karet för jag vill inte hålla på och härja där nu när det finns parasiter i vattnet.

Hmm... ökade även temperaturen ytterligare i lilla karet så nu ligger det på strax över 29*. Ganska varmt men det är ingen fara för befolkningen däri... däremot är det bra mot pricksjukan av vad jag kunde förstå!

Så, håll tummarna gott folk!

2008-01-16: 18.55 Mer fiskdöd

Bleh, idag har mina Riotetror mått skit tydligen... Jag har varit på jobb men Nina har observerat dem. Dock var två fiskar döda efter att hon varit iväg och handlat och sen dog en till när jag väl kommit hem. Nina bytade vatten, men det hann inte göra någon verkan för de tre stackarna.

Farväl Charlie, och ni två namnlösa!

Konstigt att Riotetrorna dör... hade 11.. nu har jag bara 6 kvar. Och de ska vara tåliga! Dock är mina väldigt känsliga fjärilar oftast vid full vigör... skumt!

2008-01-15: 20.19

Hör och häpna... idag har jag inte gjort någonting med mina fiskar eller kar! Eller ja... jag har gett dem lite mat.. men det hör ju till =D De verkar må bra och då vill jag inte störa dem.

Dock har jag gjort något annat.

VI HAR HÄMTAT VÅR NYA BIL!!!

Wohooo! En Volvo V70 -04 så nu är man nära på  helsvenne =P Grymt kul är det även om vi redan fått vårt första problem =P En varningslampa lyser för avgasreningen så jag får ringa bilhandlaren i morgon och se till så de fixar det.

Mer info kommer en dag jag orkar... och givetvis några schyssta bilder!

2008-01-14: 20.51

Som jag skrev igår hade jag problem med att ladda upp bilder till bloggen... mailade dem angående detta och fick faktiskt svar =) De hade fixat med lite saker på bloggservern och det orsakde problem med just uppladningen. Kul när man får svar och man inte riktigt väntar sig det!

Bjuder därför på två foton från lilla karet... dock tagna för typ en vecka sen!
Fjärilciklid (hanen)


Och några Riotetror


I övrigt var det lite illa ställt i stora karet idag... Kampfiskarna var knepiga och sega och verkade allmänt deprimerade! Verkade må riktigt dåligt faktiskt... så jag gjorde ett vattenbyte på typ 10-15 liter och det gjorde underverk! Tar ju som sagt tidigare ca en månad innan man har balans i ett nyinrett akvarium så jag får göra täta vattenbyten för att hålla de små firrarna vid liv! Tillsatte som vanligt vattenberedningsmedel samt att jag ger dem ingen mat alls idag... inte i något av karen. Allt för att det inte ska bli outhärdligt för dem nu i inkörningen :)


Bildproblem

Tjena igen!
Vill bara säga att jag har problem med att ladda upp bilder.. funkar inte alls för tillfället :( Försöker lurka i det för tillfället!

2008-01-13: 20.03

Hmm, vart ska jag börja idag då... Jo! Har testat ge mina fiskar ärtor! Skalade och delade dem lite och slängde ner grönfodret i karen (främst i åtanke på mina algätande ancistrusmalar då) och det blev en matfest utan dess like =P Mycket uppskattat bland samtliga fiskar även om min eldstjärt (Torgny) var lite skeptiskt i början =) Framförallt kampfiskarna roffade åt sig allt vad de kunde.

Sen har Pjodden varit här och mätt min PH-halt i akvariet och det var lite mer åt det basiska hållet... 7.2-7.4 nånstans... Får försöka hålla lite koll på det då det är lite högt i mina fiskars smak.. Får eventuellt göra något åt det också om det blir problem i framtiden!

Har även byggt en liten grotta av diverse stenar i det stora karet och det blev faktiskt uppskattat av kampfiskhonorna som turas om att sitta där och häcka. Även malarna gillade att undersöka de nya objekten i karet :)

Vi seeeeeeeeeeeeeeeeees!


2008-01-12

Då har jag härjat lite mer i mina akvarium! Flyttade tillbaka de Riotetror som jag hade idet stora karet till det lilla... det blev en kär återförening och de verkar trivas bättre än någonsin. Sen lyckades jag också äntligen fånga den stora malen i det lilla karet som jag sen flyttade över till det stora akvariet... Bytade också lite vatten i det stora när jag ändå var igång och härjade. Kampfiskarna verkar trivas bra ihop också nu!

Så... eftersom jag har flyttat och klabbat med fiskarna så kommer här en uppställning:

Lilla karet:
2 x Blå Fjärilciklid (hona och hane)
9 x Riotetra
1 x Mal (Ancistrus dolichopterus) Tror jag de heter.

Stora karet:
1 x Kampfisk (hane)
2 x Kampfisk (honor)
1 x Eldstjärt
2 x Mal (Ancistrus dolichopterus) Tror jag de heter.

2008-01-11: 21.21

Så... har varit på familia och köpt två kampfiskhonor och några nya växter! Blev mycket intressant att stoppa i honorna till min hane... Honorna skiter fullkomligt i honom men han är helt besatt av dem :) Simmar efter dem och spärrar upp sig så han är stor som ett hus!

Växter köpte jag några Pilbladsplantor (har jag för mig de hette) och en lite mer storbladig historia som jag tänkte ha i det lilla akvariet iom att mina fjärilar gillar lite dämpat ljus.

2008-01-11

Fiskarna i lilla karet (där det har förekommit ond bråd död) har verkat stressade och överhypade idag så jag passade på att byta lite vatten igen... ca 5% eller så. Verkade lugna ner dem en aning.
Är lite rätt för höga nitrithalter enligt följande:

http://www.bestfish.com/newtank3.html

Så enligt vad man kan läsa där så är det rätt normalt det som händer i karet just nu. Tar ju en stund innan allt är balanserat och så.

Får väl hålla på och göra lite mindre vattenbyten nu ett tag innan det stabiliserar sig så att man förhoppningsvis kan hålla fjärilarna vid liv. Samt tillsätta vattenberedningsmedel.


Ännu ett dödsfall

Jahapp... nu har ännu en Riotetra vandrat genom tunneln :( Hoppas det inte är något som håller i sig. Är ju lite osäker på vad det kan vara som orsakar det. De är ju tåliga fiskar gämfört med fjärilcikliderna som går i samma kar så det borde inte vara pga vattenkvalitén. Måste iaf skaffa mig prylar så jag kan mäta hur vattnen mår med nitrit och allt vad det handlar om. Gjorde ett litet vattenbyte igår, på max 5% och jag hade i vattenberedningsmedel så det borde itne vara något problem där heller.

Hoppas bar att fjärilarna håller sig! Vore tragedi om de gick hädan... tycker det är trist bara att förlora mina små tetror :/

I övrigt håller jag 28*C i lilla akvariet med fjärilarna och jag ska hålla ett par grader lägre i det stora hade jag tänkt mig.

Död fisk!

Idag hittade jag en död riotetra i det lilla karet... Stackaren... vet inte vad som har hänt. Tror att de kanske fått lite för mycket mat. Testade ge dem frysta mygglarver igår och det var ju väldigt smarrigt. Men jag gav dem nog för mycket och det här blev resultatet. Hoppas de andra klarar sig iaf! Så nu har jag fem tetror i varje kar.

Akvarist Javisst!

Här kommer en liten sammanfattning av vad som har hänt på akvariefronten på sistone:
2008-01-02: Köpte mig ett 54l akvarium på Väla. Pump, doppvärmare och ljusramp medföljde. Investerade samtidigt i en bakgrund, en håv och en liten burk fiskmat samt en termometer. Bottenmaterial sponsrade Pjodden med!
2008-01-03: Pjodden bjussade på sex Riotetror som fick agera försökskaniner (försöksfiskar kanske det borde va) från Lantz i Klippan. De anpassade sig snabbt. Fick även planterat in några växter som inhandlades på Familia.
2008-01-03 till 2008-01-08: Köpt fler Riotetror... fem stycken (de sista Lantz hade) Blev mer livat i akvariet får man säga... de stimmar väldigt dåligt, men de är rätt så alerta ändå. Två fick namn: Charlie, som har ett konstigt öga... stort och typ överväxt... sen har vi 'Räkan' som har något problem med simblåsan eller dylikt.. hoppar runder på knasigt vis och måste hålla sig i rörelse hela tiden. Har även införskaffat två Blå Fjärilciklider.. en Hona och en Hane. De är skitsnygga!! Och akvariet är nu inrett för att de ska ha det så bra som möjligt för att de förhoppningsvis ska kunna få yngel därinne! De är köpta på familia för 120 kr stycket. Riotetrorna gick på 8kr fisken.
2008-01-09 till idag: Köpt ett till akvarium... ett 84 liters inhandlat på Lidl i Åstorp. Allt utom bottenmaterial ingick i priset så det var till att inhandla en påse och sen dra igång! Har nu flyttat över 5 Riotetror till stora akvariet så att det ska bli lite lugnare i det lilla. En kampfisk, en eldstjärt och en mal bor nu också i det stora.. de är inhandlade hos Lantz. Har glömt skriva att jag har även två mindre malar i det lilla akvariet.. dock ska jag flytta över den ena av dem till det stora när jag väl lyckas fånga fanskapet =P

Har nog glömt en hel del och datumen stämmer väl sådär... men det fick bli en liten sammanfattning och jag ska försöka hålla bättre uppdaterat på vad som händer i mina kar framöver!

Här är en bild på Donna som utforskar det lilla karet:

RSS 2.0