2008-04-29

Idag har det hänt lite grejer.
Började med att köra igång 63L karet till våra sjuklingar. Har nämligen isolerat den långsträckta pansarmalen och den store ancistrusen pga. konstiga bölder och avskavd pansar. Tänkte se om vi får bort bölderna och får pansaren att läka.
Började behandling igår med eSHa 2000 och Ektozonsalt i vår lilla plastbalja men när Eddy kollade till dom idag luktade det sopor av vattnet. Därför var vi tvungna att köra igång 63L så de har lite mer yta att skita ner.
Köpte även en luftpump av märket Rena till den lille plastbaljan men det blev ju lite av ett onödigt köp då. Kanske kan ha den gömd i sanden i 84L sen. Kan nog bli snyggt med lite bubblor där.

Körde även inom Lanz idag eftersom vi behövde en pump till 63L sjukstugan. Eddy får redogöra vilken pump det var. Vet att det var av märket AquaEl dock.
Handlade oxå en Siamesisk algätare stl. XS. Väldigt liten med andra ord. Det för att den ska kunna gå i 54L ett tag och äta lite alger som Otocinclusarna missar.
Eddy har ju även suktat efter en Eldstjärt enda sedan Torgny (tidigare Eldstjärt) dog, så en sådan kröp ner i påsen oxå och går nu i 54L i väntan på att få flytta till 450L. Vill vara säker på att den inte bär på några sjukdomar så den får gå i 54L ett litet tag.

Mvh: Nina

2008-04-27: Vattenbyte

Jahapp, då var det dags för vattenbyte igen (igentligen igår, men men)! När man har fem kar att byta i och det största är på 450 liter så blir det lätt några timmar som springer iväg om man även passar på att rensa lite bland växerna och så.

Vi satte "Biffen" och vår stora Ancistrushanne i vårt lilla plastakvarium för en helkur med esha 2000 och ektozonsalt då de börjat få äckliga 'bölder' på kroppen. Hoppas att de blir friska och att det inte gått för långt redan! Det ser onekligen inte bra ut.

I 84liters karet har vi märkt en förvärring av alger nu sedan vi hällde i växtgödning förra veckan. Hoppas det bara är temporärt! Har även minskat tiden som vi har tänt däri nu. Ännu en panda har dött förresten... bara 5-6 st kvar nu :(

Hinner inte skriva mer nu för lillgrabben är vrong på mig!

Mvh: Eddy

2008-04-22: Gårdagen

Nordvästra Skånes Akvarister (NVSA) hade styrelsemöte hemma hos oss för att skapa en hemsida och ett forum så nu kan folket besöka NVSA:s nya hemsida HÄR. Sidan är under uppbyggnad fortfarande så ni får ha överseende med det. Kom gärna med förslag och synpunkter på hur den kan förbättras. Någon styrelsemedlem får även skriva en historik som ska användas på hemsidans framsida som en presentation av föreningen då det inte finns för tillfället.

Tidigare på dagen var vi på Arken Zoo i Ängelholm för att kolla läget i nya affären. Det blev även en tripp till Djurkompaniet på Familia i Hyllinge. Det handlades en flaska växtnäring vid namn Tetra Plantamin och Eddy började dosering i 84L.
Kunde inte motstå att köpa en Guppyhona som jag spanat in ett tag nu, så en Guppyhona flyttade in i mitt 45L Guppyhotell.
Agneta (ordförande i NVSA) har lovat att komma och hämta lite Guppy innan vi flyttar oxå. Ska bara behålla nya honan, en yngelhane och småyngel i princip.

I 450L växer Palettynglen i kanonfart. Det är fortfarande sju stycken och jag tror alla kommer överleva nu.

Mvh: Nina

2008-04-17: Palettyngel

Nu har det äntligen hänt. Palettcikliderna har fått yngel. Ca 10 små pluttar som följer sina föräldrar var de än simmar. Hoppas bara de klarar natten. Tänkte ha en nattlampa tänd så inte Ancistrusen får för sig att hugga in. Nu tänker ju alla inbitna fiskägare att "vadå, detta är väl inget att hurra över. Paletter ynglar ju av sig hela tiden." Men det är första kullen hos oss så därför känns det extra kul.


Mvh: Nina.

2008-04-07: Sålt av lite fiskar idag.

Idag har varit en händelserik dag för våra fiskar.

Satte ut annons på Blocket i morse för att få sålt Palettcikliderna eftersom sotarna i Klippan inte kunde ta emot dem som planerat. Tog inte lång tid innan de var sålda. Vid middagstid kom ett par från Perstorp och köpte 28st Palettciklider för 250kr och min ögonsten Regnbåshajen för 70kr. Blev en rejäl grupprabatt eftersom jag egentligen hade satt 25kr/st eller 6st för 100kr. Nåja, blev i alla fall av med alla. Trodde verkligen inte det skulle gå så fort. Och Regnbågshajen skulle vi egentligen behålla, men jag tror det blir bättre så här. Den var ganska bitsk mot de andra fiskarna ibland och jag tror de lite mer långsamtsimmande fiskarna skulle tycka han var väldigt jobbig.

Så när alla Paletter var väck (utom ett lekpar som vi behöll) åkte fiskarna som gått i 54L i stora karet oxå. Har inte velat släppa i dem förrän Paletterna var väck.
Alltså Apistogramma Agassiziiparet, Dvärguramiparet och Rubinguramin har flyttats till 450L. Kvar i 54L blev två Guppy (varav en Endlers) och tre Otocinclus.

Mvh: Nina

2008-04-05: Innehåll i karen för tillfället..

54L:

tre Otocinclus Macrospilus = Malar
en Poecilia Reticulata Endlers (hane) = Endlers Guppy
en Poecilia Reticulata (hane) = Guppy


        Poecilia Reticulata       
            




84L:
tre Poecilia Reticulata Endlers (honor) = Endlers Guppy
+ ca. 80 yngel 0-5 veckor.
en Crossocheilus Oblongus = Siamesisk algätare
åtta Corydoras Panda = Panda pansarmal
en Ancistrus Dolichopterus (hane) = Mal


        Poecilia Reticulata Endlers + yngel        Crossocheilus Oblongus  Corydoras Panda

                      




Guppyhotell:
fyra Poecilia Reticulata (honor) = Guppy
+ ca. 8 yngel 0-5 veckor.
två Otocinclus Macrospilus = Malar


               Poecilia Reticulata + yngel            Otocinclua Macrospilus

               




450L:
två Pelvicachromis Pulcher (par) = Palettciklid
en Megalechis Thoracata (hona?) = Långsträckt pansarmal
en Ancistrus Dolichopterus (hane) = Mal
två Pangio Kuhlii = Kuhliiål
fyra Crossocheilus Oblongus = Siamesisk algätare
två Apistogramma Agassizii (par) = Regnbågsciklid
två Colisa Lalia (par) = Dvärggurami
en Colisa Chuna Rubin (hona) = Rubingurami


Pelvicachromis Pulcher     Megalechis Thoracata    Apistogramma Agassizii                     
 
                                           


   Colisa Chuna Rubin       Ancistrus Dolichopterus            Pangio Kuhlii

                           
    

         Colisa Lalia

     
   



Mvh: Nina

2008-04-04: Uppdatering.... Igen.

Nu har jag (Nina) oxå lagt mig i denna blogg. Hoppas jag kommer vara bättre på att uppdatera : )

Idag, fredag..... Vattenbyten i samtliga kar som vanligt. Har även kört lite test i alla karen. För er som är intresserade kommer resultaten här (ni andra kan ju hoppa över att läsa denna biten helt enkelt)

Guppyhotell:
kH: 3
pH: 7-7,5
NO²: <0,2mg/L
gH: 6

54L:
kH: 3
pH: 7-7,5
NO²: <0,2mg/L
gH: 6

84L:
kH: 3
pH: 7-7,5
NO²: 0mg/L
gH: 5

450L:
kH: 3-
pH: 7-7,5
NO²: 0mg/L
gH: 5

Puhh.... Annars har det inte hänt så mycket på akvariefronten idag. Har flyttat hannarna i båda guppykaren till 54L så vi får ett stopp på ynglandet nån gång. Räknar med att det börjar avta fram mot sommaren nån gång. Eddy har i skrivande stund närmare 80 yngel om inte mer medan jag har ca 8 yngel. Lite mer lagom...

Kommer komma med lite mer info hur det ser ut på fiskfronten i alla karen, men detta får duga så länge.

Mvh: Nina


RSS 2.0