2008-07-30: Lite nya fiskar och en ny liten katt =)

Var hos Lanz igår och handlade in några nya små Khuliibebisar och tre till C. Panda. Har nämligen fått klart 450L helt nu och väntar bara på att växterna ska ta sig. Lite fler gömställen behövs oxå i form av stenrösen men det får bli ett projekt när vi känner att vi har tid.

Får nämligen börja göra lite i lägenheten nu när vi inte har huset längre. Börjar tröttna på att bo i en flyttlåda :(

 

Kan säga att här bor en alldeles ny liten kattunge här oxå som vi var och räddade ute på landet. Mamman hade blivit påkörd och denna lilla krabat hade levt utan både mat och vatten i flera dygn. Svårt att gissa ålder på den men jag tror inte den är mer än ca. 6-8v. Är inte heller säker på kön så något namn har den inte fått än.

Men så stolt jag är över den. Fast den aldrig varit i närkontakt med människor tyr den sig till oss och finner sig i allt. Visst är den lite skygg ibland och på sin vakt men det är ju verkligen inte konstigt. Den har heller inte kissat eller bajsat utanför lådan en enda gång än =)

 

Försökte ladda upp lite bilder men det gick inte, tyvärr. Får återkomma med det senare.

 

Mvh: Nina.


2008-07-23: Fler akvarier igång

Nu har Ninas två guppies flyttat in i det "nya" fräscha guppyhotellet igen och de verkar gilla läget (dohp, guppies gillar allt =P ) Jag passade på att plocka av plastkåpan som skiljer lampan från vattnet där och rengjorde... vilken skillnad! Där fanns både damm och kalkavlagringar och detta är på ett halvår ungefär. Får nog göra det fyra gånger om året i fortsättningen.

450l akvariet är nu också uppe och igång. Hade ett helvetiskt klabb med att få ytterpumpen att suga vatten! Men efter en timme eller så var den igång. Jag har för övrigt fimpat mina idéer på att ha bottengödning i detta kar då jag insåg att våra kuhlis och andra bottenbökare kommer göra karet väldigt disigt och skräpigt då de virvlar upp jord hela tiden. Får väl bli någon high-tec variant senare ist... men det har väl igentligen varit planen från början :)  Men jag fick tvättat 50kg rådasand 0.8-1.2mm så det blir nog fasen bra!

Nej, bottengödningen spar jag tills jag drar igång mitt 84l. Där ska det experimenteras! Med både en massa ljus, mäsk och sånt skoj. Man måste ju lära sig, och det känns bättre att börja i ett mindre kar för min del.

Vi ska snart tömma kameran på bilder så vi kan dela med oss av vårt kaos här i lägenheten =P Vi ska bara hitta kablarna först ^^

Mvh: Eddy

2008-07-21: Ett akvarium på plats och inrett.

Guppyhotellet är nu på plats och inrett. Det blev som jag planerat med svart sten i botten och glasblock som dekoration. Sen strödde jag lite dekorationsstenar uppepå. Det blev gul eftersom de inte hade röd, men det blev bra det oxå. Behöll de växter som jag redan hade och fiskar ska släppas i imorgon. 

Blir en Endlers Guppyhona och en Guppyhane som gick där innan oxå. Sen så småningom får de tre Otocinclusmalarna som bodde där för några månader sen oxå flytta dit igen.

 

Körde som jag nämnde igår en liten handeltripp idag. Köpte Rådasand i Ängelholm och all inredning till Guppyhotellet i Helsingborg. Även en del annat handlades i Helsingborg, bla Nitrivec och artemia.

På vägen hem svängde vi inom Biltema och köpte en säck Blästersand oxå. Blev lite annat smått och gott oxå såklart som hävertar och lite sånt.

Eddy hade varit i den lokala Lantmännens tidigare på dagen och handlat slang mm, så fylla och tömma akvarier på vatten går nu lätt som en plätt =)

 

Det enda som vi inte fick tag på idag var bottenjord till 450L som ska fungera som gödning för växterna. Planen är att hitta typ ogödslad kaktusjord eller liknande. Får se om Eddy hittar nåt imorgon så vi får upp 450L oxå.

 

God natt!

Mvh: Nina.


2008-07-20: Alla fiskar och akvarier i lägenheten

Alla fiskar och akvarier har nu flyttats till lägenheten och vi vill särskilt tacka Pjodden, Stefan och Jeanette för hjälpen. Även gammlamormor Inga-lill som var lite barnvakt under tiden.

 

Just nu har fiskarna koppats in i Ljungbyhedsvattnet och flyttat in i sina tillfälliga hem. 450L står tomt och skriker efter att bli rengjort (eller det stinker som om det vore dags snart iaf). Köket är fullt med pumpar och växter och badkaret har besök av lite rötter. Låter som allt är som det ska vara med andra ord =) Akvariegrejer överallt...

 

Så här ser det ut i våra kar för tillfället men detta är endast temporärt tills 450L är uppe och igång igen.

54L. En Svärdbärarhane, två svärdbararhonor och två Guppyhanar. 
84L. Fjorton Riotetror, Regnbågsciklid-par, Dvärggurami-par och 6+3 Palettciklidyngel. 
43L. En Endlers Guppyhona och en "vanlig" Guppyhane. ("Bor för tillfället i ett plastakvarie med luftpump")
63L. Fem Siamesiska algätare, två Kuhliiålar, tre Ancistrusmalar, tre (Corydoras Panda) pansarmalar och tre Otocinclusmalar. 
450L. (( Håller på att rengöra och återuppbygga ))

 

Imorgon ska vi försöka få tid till att handla in lite rådasand och annat smått och gott så vi får upp 450L igen men mer om det skriver jag imorgon.

Har även lite planer på inredningen till Guppyhotellet. Det blir svart sten i botten med några färgglada stenar (typ röd kanske) utströdda uppepå. Istället för rötter eftersom jag ändå inte ska ha malar i tänker jag ha glasstenar. Lite vattenpest, någon liten javaormbunke och två svärdsplanteliknande växter. Tror det blir ganska bra. Guppy har ju inte så höga krav på inredningen och jag har tänkt att ha det akvariet som odlingsakvarium för Guppyhonor och yngel.

Hanarna kommer Tim att ha på sitt rum. Passar bra eftersom han ville ha Guppy i sitt akvarium.

 

Mvh: Nina.


20080718: Ljungbyhedsvatten

Nu har jag mätt vattnet som vi har här i Ljungbyhed (efter att det gått i ett tomt kar i ett dygn) och jag tycker nog att jag är glad över vad jag ser :)

kH: 4
Det är bättre än vad vi hade i Lilla Forsby (där hade vi 3) och detta är jag mest nöjd med..det innebär att jag lätt kan köra på med CO2 tillförsel och dylikt utan större risk för pH ras. Utan att behöva filtrera över kalk eller bikarbonat.

gH: 8
Två mer än vad vi hade i Forsby... lite hårdare, men ändå inte särskilt hårt... funkar skitbra skulle jag säga :)

pH: 8.0
Ja... vad jag kunde läsa så låg pH't på 8... det är liiite för högt enligt mig som gärna inte går över 7.5... men vad ska man göra? Nej, jag håller hällre gämna värden utan risk för ras och ligger lite högre på pH än att jag gamblar med värdena för ett lågt kH. Känns som att vattnet är bättre här för akvaristiken :)

Det var allt för nu!

Vi hörs mina vänner!
Mvh: Eddy

20080717: Flytt, fiskar mm

Nu har vi då flyttat. Från Lilla Forsby till Ljungbyhed! Alla möbler är på plats (dock är allt väldigt kaotiskt för tillfället med lådor, säckar och prylar som ligger huller om buller). Men vi är på plats! Och jeeeedrans vad skönt det är :) Håller på och pular vid huset för att få det i skick till den 28:e då vi skriver papperna för försäljning men det har gått över förväntan bra hittils. STORT tack till Gunn, Odd, Anitha, Niklas, Andreas, Stefan, Jeanette och Pjodden (och alla andra som hjälpt till på ett eller annat vis)  för all hjälp! Utan er skulle vi aldrig klara det!

Alla karen utom Ninas guppyhotell och vårt 450 liters är flyttade och står nu med vatten i lägenheten i väntan på att fiskarna ska flyttas från Forsby. Men allt står tillfälligt och utan inredning då vi ändå måste göra om allt så fort vi får tid till det. Men så är det här i livet :) Mycket att göra och så lite tid!

Idag (efter en sträng dag vid huset med massor av trädgårdsarbete) åkte dock jag och Nina till Lanz (Tropisk Fisk i Klippan) och spanade in läget. Och 'håll i hatten nu' vi inhandlade tre Svärdbärare, Xiphophorus helleri!!! Alla var läckert orange och väldigt stora (Pjodden, slå mig inte nu, men de ska faktiskt bli fiskmat ;) ) En hane och två honor blev det :) Anledningen till detta är nämligen att jag har tänkt att införskaffa mig ett nytt akvarium. Ett 540liters blir det antagligen då det passar bäst in i lägenheten iom att jag får hålla mig till 150cm långt. Sen är planen att köpa en 4-6st Påfågelciklider (Oscar) Astronotus ocellatus  som får gå däri och växa och frodas i en 10 år eller så =) De blir typ 40 cm långa och är riktigt rovgirga! Men jag har förälskad mig totalt i dessa fiskar och ser detta som min chans att förverkliga en dröm :)

Dessa firrar äter en hel del.. en hel jäkla massa faktiskt, så för att hålla nere kostnaderna i början då mina Påffar (Oscars) inte är sådär jättestora hade jag tänk variera kosten med att mata med levande fiskar (svärdbärare) och därför har jag påbörjat min odling idag. Dock är detta inte något sadistiskt nöje jag har.. nej, ni som känner mig vet att jag är precis tvärt om. Dock har jag insett att detta är väldigt naturligt och väldigt nyttigt för påffarna. Så det får bli på det viset! Sen kan man ju mata med räkor och allt annat gott också för den delen. Mycket bra info hittar ni på detta relativt nystartade forum http://oscarciklid.egetforum.se/forum/. Jag är själv reggad där sen någon vecka tillbaks under namnet Ahlqvist.

Men men, en sak i sänder! Jag vet inte när nya akvariet införskaffas ej heller mina påfåglar.. men förberedelserna är ändå i gång och det känns skönt.

Nu har jag nog inte mer att bjuda på för tillfället så jag slänger helt slumpmässigt upp lite gamla akvariebilder så ni har något att kika på tills jag har något bättre att skriva om! Ha det bäst och kommentera gärna!

Mvh: Eddy

Palett vaktar yngelRiotetror 450lGuppies (hotell)Våra två kuhliålar... som ni ser är en väldigt blek.


Och till sist, grattis på födelsedagen Jennifer! Vi kommer och grattar dig så fort vi kan :)

20080713: Lalala

Jahapp! Då börjar flytten i morgon! Hoppas allt går smärtfritt... både den fysiska flytten och allt annat som hör till. Tele, el, bredband mm. mm. Att flytta alla akvarier och fiskar och allt som hör till är ju dessutom i en klass för sig... Ja man har ju inte gjort det så lätt för sig precis.. hade varit lättare att flytta tex. sina pingisrackets om man hade spelat bordtennis ist för syssla med akvaristiken ^^

Men då hade man ju inte fått njuta av fina fiskar heller!

Siamesisk Algätare Tittut!
Som ni ser på bladen är det lite anarki i karen för tillfället... bli bättre om nån månad när vi får tiden att räcka till  :)

Mvh: Eddy

20080711: Flytten närmar sig

Jahapp, då är det snart dags. Flytten närmar sig med stormsteg! Med andra ord, snart dags att kånka på akvarier *suck*. De små är ju visserligen inte några problem men 450 liters karet är tungt!
Och det är ju mycket jobb med allt som har med karen att göra också.. allt måste ur i flytten och sen ska det i igen, fast förhoppningsvis kan vi hålla firrarna i de små karen tills det stora är på plats och i skick.
Har dessvärre inte sådär gott om tid att hålla på med det heller när vi har flyttat för vi måste komma igång med allt annat också och fixa iordning huset till vi ska lämna det.

Dvärg-guramin med spräckt fena
Vi har varit lite dåliga på att lägga upp bilder, bjuder därför på ett foto av vår dvärggurami Colisa lalia.
Tyvärr har den blivit biten i stjärtfenan, men det ser ut att läka bra. Tror dock inte att han får tillbaks sin färg där.

Mvh: Eddy

20080704: Det var väl självaste f*n...

Jaha, nu är laptopen kass igen. Vad ska man säga? Vi har haft den iväg på lagning nu två gånger... först bytte de moderkortet, sedan w-lanet. Nu är det exakt samma fel igen som första gången... man blir så jävla matt :( Får åka in igen i morgon och kolla läget (SIBA Helsingborg). De har varit schyssta hittils, men nu får de fan ordna detta kvickt och lätt. Det är skitjobbigt nu för garantitiden har gått ut, men eftersom de tog på sig jobbet precis innan den gick ut (första gången) så får man ju iaf kräva att de gör det ordentligt... även om garantitiden gått ut.

Bleh! Jag tycker synd om Nina som nu inte har någon dator alls. Sist tog det ju en månad för dem att få hem ett moderkort så det lär ju dröjja precis lika länge denna gång antar jag... de tog väl inte hem två sist? Kan knappt tänka mig det till en ett år gammal dator... heh... bleh.

Blir dåligt med uppdateringar igen ett tag som ni nog förstår. Både flytt och brist på datorer och inget nytt händer i akvarierna innan flytt så.. men ni börjar väl bli vana. Kul att ni fortfarande tittar in då och då dock! Det uppskattar vi väldigt mycket :) Kul om ni kommenterar lite också!

Mvh: Eddy

2008-07-01: Äntligen av med Palettparet.

Idag var vi hos Lanz (tropisk fisk i Klippan) och hörde om han var intresserad av Palettparet och det var han. Skönt att äntligen ha det ur världen. De hade även hunnit leka ännu en gång och ynglen var precis kläckta så de blev mat i vårt 450L.
Nu kunde vi packa ner ännu ett akvarium och kvar står nu 45L med en Endlers Guppyhona och en "vanlig" Guppyhane och 450L med resterande fiskar.

Nu gäller det bara att planera allt hur man vill ha det och vilka fiskar som ska vara var och det är verkligen inte bara bara... Verkar som om vi har fler planer än vi har kar för tillfället.


Mvh: Nina.

RSS 2.0