Länkar

Tänkte bara inflika att för de som eventuellt missat det finns det några intressanta länkar längst ned på bloggens högersida (meny) att kika på.  Sen skippar vi nog datummärkningen i rubrikerna framöver... börjar tycka det ser spammigt ut! Men vi får se hur vi gör.

Mvh: Eddy

2008-08-30: Vattenbyte.

Idag var det dags för veckans delvattenbyte och alla utom 450L hann vi med idag. 450L får vi ta imorgon istället helt enkelt.
Ingen matning idag heller. Kör lite snålt nu med tanke på alla konstigheter som varit. Sparsam matning är alltid bra.

Imorgon är det dags för höstens första akvariemöte =)
Sen kommer vi hålla möte en gång/mån med olika aktiviteter/studiebesök därimellan.

Mer info kan ni hitta på nvsa.eu

Mvh: Nina.

2008-08-29: Allt ser bra ut.

Har inte så mycket att skriva om utan allt flyter på som det ska. Vattenbyte imorgon annars händer inte så mycket =)

Mvh: Nina.

2008-08-27: En vanlig dag.

Inget speciellt har hänt idag. Har bara tittat som snabbast i akvarierna och en matfri dag (vilket är bra ibland) blev det idag.
Allt såg bra ut.

Eddy börjar känna suget efter växtakvarie nu igen. Hade många planer på det i våras, men eftersom vi skulle flytta har det legat lite på is.
Först borde vi skaffa en ställning till akvariet (84L) eftersom jag inte blev helt nöjd med det förra. Det vi har nu är en vanlig bokhylledel och den tar för mycket plats. Får la se när vi sätter igång med detta projektet.
Känns som vi har så det räcker med akvarierna nu för tillfället. Kommer väl sen när allt har lugnat ner sig och ekonomin tillåter.

Mvh: Nina.

2008-08-26: Drastiska åtgärder.

Idag var vi tvungna att ta ett beslut som man helst inte vill. Alla Riotetror började visa dessa tecken som har varit de andras dödsdom och en var död redan imorse. Vi tog beslutet att avliva samtliga Riotetror eftersom de med all sannolikhet ändå skulle ha dött inom en vecka.

Hoppas att vi med dessa drastiska åtgärder får ett slut på detta nu!!

Mvh: Nina.

2008-08-25: Suck!

Tog beslutet idag att avliva Dvärgguramihonan och en Riotetra eftersom de inte mådde bra. Riotetran var en av de som var riktigt sjuka och var dödsdömd från början men Dvärgguramihonan hade jag ju hoppats att hon skulle bli frisk. Munnen läkte ganska fint men gälen blev bara värre. Hon har bara legat de sista dygnen och vägrat äta så detta var det enda rätta.

Nu har vi inte fler sjuklingar vad jag vet så nu hoppas jag att detta var sista dödsfallet på ett tag. Behandlar fortfarande resterande tio Riotetror ifall de skulle bära på nåt.
Nu får det snart vara nog med motgångar!

Mvh: Nina.

2008-08-24: Ännu ett plötsligt dödsfall.

Idag hittade jag vår käre lille Ancistrus död. Han bodde i 84L där sjuklingarna som behandlas gick. Kanske har det nåt samband men jag är ändå tveksam. När jag håvade upp honom hade han små bölder på buken och såg allmänt konstig ut på undersidan. Tänkte lägga upp lite bilder på Zoopet så småningom för att få ett expertutlåtande om vad som drabbat lillen. Han som hade så fin teckning (finns på bild i tidigare inlägg).
Det förra plötsliga dödsfallet var i 450L så det borde inte ha någon koppling.
Förmodligen blir det till att börja med vattenberedningsmedel tills vi lokaliserat källan till allt detta. Måste ju vara nåt skit med vattnet här i Ljungbyhed. Synd bara att det är så satans dyrt med vattenberedningsmedel och eftersom vi har närmare 700L sammanlagt i vattenvolym i våra kar lär det ju gå åt en del.

En av Albinopansarmalarna betér sig underligt oxå och är inte framme och äter som de andra två. Så nog har vi väl snart ett till dödsfall där oxå.
Nej, vattenbyte imorgon och då får vi väl potionera upp vattenberedningsmedlet som är kvar. Hoppas inga fiskar hunnit dö innan dess.

Har knappt varit hemma heller idag så det har blivit en matfri dag idag, vilket är bra lite då och då. Får se om det blir fryst imorgon för att lyxa till det lite extra.

Mvh: Nina.

2008-08-22: En död Riotetra.

En av de Riotetror som var värst däran håvades upp idag. Annars ser allt bra ut och de flesta visar tecken på förbättring.

Svärdbärarynglen börjar bli modigare nu och föräldrarna har fattat att det inte är någon idé att ens bry sig om att jaga de små liven. De är riktigt kvicka =)

Just nu ser det ut såhär i våra akvarium.

54L: En Guppyhane, två Guppyhonor, tre Albino pansarmalar och tre Palettyngel (ca. 1cm små)((Tillfälligt tills de är stora nog att gå tillsammans med storasyskonen utan att bli uppätna)).

84L: Tre Ancistrus, en Svärdbärarhane och sex Palettyngel (ca. 3cm stora) ((Tillfälligt))

45L: En Endlers Guppyhona, tre Otocinclus Vittatus och en vanlig Guppyhane.

63L: En Svärdbärarhane och en Svärdbärarhona + ca. 10yngel.

450L: Fem Siamesiska algätare, åtta Kuhliiålar, Apistogramma Agassizii-par, två Guldancistrus och sex Corydoras Panda.

10L: Elva Riotetror och en Dvärgguramihona.
((Karantän under behandling med Ektozonsalt och eSHa 2000))

Mvh: Nina.

2008-08-21: Allt är stabilt för tillfället.

Det börjar se bra ut igen. Dvärgguramihonan börjar se bättre ut och såret under hakan läker fint. Fattas bara att gälen ska börja läka oxå. Riotetrorna har inga konstiga grejer som sticker ut längre men behöver läka en stund till tror jag. Inga fler döda pansarmalar och inga fler plötsliga dödsfall i 450L. Låter skitbra detta och hoppas det håller i sig.

Tänkte faktiskt bjuda på lite bilder....... Om jag lyckas få in fanskapet..  Så...

      Tims 54L                      63L Svärdbärarodling                       450L                                      
  Just nu går här en Guppyhane, två Guppyhonor, tre pyttesmå Palettciklidyngel och tre Albino pansarmalar.             

                450L                          Pangio Kuhlii                       Ancistrus sp.
            

       Guppyhane nr.1                    Guppyhane nr.2                Guppyhane nr.2                   
                  

      



Guppyhane nr1. är hemmaodlad och min första hane. Snakeskin med en gigantisk stjärtfena men tyvärr något ojämn i färgningen. Har stora förhoppningar på yngel. Går ihop med två honor, en Black and White och en ljus med snyggt mönstrat gul stjärtfena. Vill gärna få fina avkommor med den ljusa honan den andra är bara en rolig grej. Får väl se vad det blir. Första kullen är dock bara skräp eftersom det är från akvariebutiken. Behåller förstås de som överlever för att se vad det blir. Man är ju ändå nyfiken.

Guppyhane nr2. är hemmaodlad och min andra hane. Möjligtvis bror till ovanstående men inte alls säkert. Har förmodligen inte samma pappa iaf. Tror dock de har samma mamma. Han har otroliga färgskiftningar som jag aldrig sett hos en "vanlig" Guppy. Nästan lite Endlerslik. Går därför ihop med en Endlershona mest för skoj. Kul att se vad det kan bli.

Planerna längre fram för dessa hanar är att de ska få byta fruar. Blir dock inte förrän jag vet att de lyckats föröka sig. Guppy har ju som många vet förådsbefruktning så har de väl blivit befruktade i affären är det inte säkert att det är rätt hane som är pappan förrän det gått ca. 4 månader.

Mvh: Nina.
 

2008-08-20: Två döda Albinopansarmalar.

Japp. Det är väl ungefär vad som hänt idag. Har alltså fiskat upp två döda pansarmalar ur 54L varav den ene troligen dog redan igår. De andra tre verkar för övrigt må bra så det var väl nåt vajsing med dessa två individer bara. Kan ju hoppas iaf.

Sen behandlar vi fortfarande Riotetrorna och Dvärgguramihonan men än så länge visar ingen några tecken på förbättring iaf. Vi får väl se.

Mvh: Nina.

2008-08-19: Åtgärder!

Har nu startat upp ett karantänskar på ca. 10L med luftpump till alla 12 Riotetror och Dvärguramihonan. Blir en behandling med Ektozonsalt och eSHa 2000 för att bli av med eventuella parasiter eller bakterier. Där får de gå tills de blir friska helt enkelt.
Hittade Dvärgguramihanen död imorse så nu mer är sjuklinghonan änka. Fattar ingenting om vad som händer i våra akvarier just nu. Dvärgguramihanen har inte visat något symptom på sjukdom utan dog bara knall fall. Måste vara nåt med vattnet som är väldigt annorlunda här jämfört med i LillaForsby. I 450L trivs inte växterna heller längre medan i de andra akvarierna trivs de ganska bra för att inte få någon som helst växtnäring.
Nej, blir nog till att gå en testrunda och se vad alla karen har för värden igen. Är ju en månad nu sen vi startade upp här i Ljungbyhed.

I Tims 54L inbillar jag mig att pansarmalarna har blivit lite, lite bättre men det är verkligen marginellt. Tror en har dött och en till är på G men de andra verkar hyffsat pigga. Får se imorgon hur det ser ut.

Svärdbärarynglen växer synligt för var dag och börjar nog få lite färg nu tycker jag mig ana. Än gömmer de sig för föräldrarna men det kommer de förmodligen göra nån vecka till än.

Mvh: Nina.

2008-08-18: Vad händer?

Allt har varit frid och fröjd och man har kunnat njuta av Svärdbäraryngel och så.... då helt plötsligt en dag ligger det fullt med pansarmalar och bäftar i Tims 54L :O
Jag fattar ingenting! Visst har de betett sig lite underligt enda sen vi köpte dem och simmat framför utblåset och uppe vid ytan men nu låg de bara där helt plötsligt. Jag tycker alla tecken borde tyda på syrebrist men pumpen eller rättare sagt pumparna (har två) ger bra cirkulation på ytan. Jaha.. Nitrit tänkte jag, men icke. Mätte nitriten och den var obefintlig. Det var ju själve.... Nähe.. Bara att göra delvattenbyte och i med AquaSafe som tar bort alla skadliga partiklar i vattnet och hoppas på det bästa. Får se imorgon hur de mår *cross fingers*.

Sen kommer jag upp och tittar i 450L och vad ser jag där. Nej då.. Inga halvdöda pansarmalar ;-) utan en sjuk Dvärguramihona :-(
Hon hade ett litet sår under munnen och svullen och röd gäle. Flyttade henne till 84L där det behandlas med salt för tillfället eftersom Riotetrorna har nån konstig åkomma som tar kål på dem en efter en :-( Som tur är har det inte smittat över till någon annan art men det är väl bara fråga om tid innan alla är sjuka, tyvärr.
Nej, just nu kan man väl inte säga att det är flyt i akvarierna precis. Hoppas verkligen det blir ändring snart dock.

Däremot verkar våra nya yngel må utmärkt *peppar, peppar*. De växer så det knakar och börjar bli lite modigare. Får mest nykläckt artemia och krossat flingfoder och vid matdags kan det nog vara närmare tio st. framme samtidigt.

Mvh. Nina.

2008-08-15: Oj, så rätt jag hade =)

Kunde inte haft mer rätt när jag sa att det snart var på gång. Idag har det kommit små Svärdbäraryngel och jag räknade till 6st som mest. Inte så många att skryta med men av erfarenhet så kan jag säga att det är alldeles lagom. Kommer ju nya om en månad och har alltid tyckt att ca. 5 yngel är lagom.

Våra Guldancistrusar sköter sig oxå. Har snart "städat" hela bakgrunden i 450L och det får man säga är bra för två yngel.

Mvh. Nina.

2008-08-14: Nu börjar det närma sig.

Det var länge sen vi hade yngel i våra akvarier känns det som men nu börjar det verkligen närma sig. Är ganska säker på att det är Svärdbärarna som är först ut och det är ju lite extra spännande eftersom vi aldrig haft svärdbäraryngel. Tittade lite på dem idag och vid rätt belysning på magen kunde man se ynglen ganska tydligt. Tydliga svarta prickar som är ynglens ögon. Verkar vara större än Guppyyngel iaf. Väntar med spänning.
Får inte glömma sätta dit nylonstrumpa över pumpen imorgon när vi gör vattenbyte dock.

Mvh. Nina.

2008-08-11: Nya fiskar.

Blev som jag skrev igår en del nya fiskar idag.
Två små Guldancistrusyngel till 450L och det började verkligen behövas. Har börjat bildas en del alger på stenarna och bakgrunden så vi får se om de fixar sitt jobb.
Sen blev det 5st Albinopansarmalar till Tims akvarium. Charmiga små rackare. Även två Guppyhonor blev det till min hane som går i Tims kar. Snacka om att hanen blev salig =) Blev totalt störtkär i den ene och gjorde inte annat än att försöka charma henne hela kvällen. Måste vara en redig pingla i Guppyvärlden vi fått tag i för den andra honan snegla han inte på ens =P Detta är ju hans första honor oxå sen han föddes 29feb så det är väl inte konstigt om han blir lite kär ;-)

Passade även på att flytta Svärdbärarhanen från 450L till 84L då han verkligen såg ut som en utstött clown bland alla färglösa fiskar i 450L. 84L har vi ju endast för tillfälliga fiskar tills vidare.

Mvh: Nina.

2008-08-10: Kliar i fiskfingrarna...

Nu börjar det närma sig nya fiskinköp. Det känner jag på mig. Det är nära nu och det börjar rycka lite i fiskfingrarna =)
Har faktiskt i tankarna att köra en sväng till Helsingborg imorgon. Får se lite vad vi hittar.
På önskelistan står just nu Guldancistrus och Guppyhonor men vi får se. Blir kanske rent av några pansarmalar och en Dvärguramihona ist. Vem vet.

Väntar med spänning på att min lilla Endlerstös ska få sina första yngel oxå. Räknade väl ut att hon skulle kunna vara könsmogen runt midsommar men hon är ju såå liten. Vill ha yngel snart! Sen tar det ju flera månader till innan några färger börjar synas på ynglen. Kanske en lagom julklapp ;-)   Åhh.. Så länge *stön*

Mvh: Nina.

20080808: Fler bilder

Här kommer några fler slumpmässigt utvalda akvariebilder (ej aktuella dock) så ni har något att titta på :)


Biffen
Guppie Svart Panda


 Otocinclus

20080807: Bilder

Här kommer lite efterlysta bilder! (Hej Mats! =) ) Ser nu också att vi har haft rekordmånga besökare sista tiden... lite retligt att vi inte fått tummarna loss att uppdatera då. Bara att beklaga! Men vi hoppas ni fortsätter titta in då och då.

Kuhliyngel Kuhliyngel
Bella Bella
450l i tidigt skede Guppyhotell

Längst upp: Kuhliyngel
Mitten: Bella (Monsterkatt)
Längst ned: 450 liters akvariet och Guppyhotellet

Mvh: Eddy

2008-08-06: Allt verkar gå bra.

Allt verkar ha kommit igång som det ska och alla värden verkar vara under kontroll. Dock har vi lite problem med våra Riotetror och har egentligen haft enda sen vi köpte dem. Fattar inte riktigt vad det är med dem och det verkar inte smitta till de andra arterna men en och en insjuknar de och dör. Verkar som alla ärdödsdömda och jag börjar bli lite orolig att det ska smitta till Palettynglen och Ancistrusarna som går i samma akvarium.
Det var lite om 84L.

54L fick vi avliva en Guppyhane idag eftersom tarmarna hade börjat komma utanför magen. Såg riktigt vidrigt ut och fisken mådde verkligen inte bra. Sicket kvalitétsskit det är att köpa Guppyhanar i butik. Alla hanar jag köpt har dött utom en som jag gav bort. Tror minsann de är så hårt avlade allihop så de blir helt förstörda. Nu har jag bara de jag själv odlat och jag hoppas verkligen de överlever. Får väl snart börja leta hona oxå till den ensamme hanen så inte hans arv dör ut. Han är ju trots allt en jävligt snygg snakeskin med gigantisk stjärtfena. Brister lite i färgen på stjärtfenan eftersom den inte är jämnt färgad.

Oxå har vi Eddys 63L som det var tänkt att odla Svärdbärare för matning av Oscar. Nu blev det inga Oscar eftersom pengarna inte räckte till men likväl står vi nu med våra Svärdbärare. Dock upptäckte jag en ganska positiv grej idag när jag skulle mata. Den ene honan var ingen hona utan en sent utvecklad hane så då blir det ju iaf inte lika många yngel.
För att inte hanen skulle jaga denne nya hanen flyttade jag över den till 450L. Får väl se om den lyckas trivas där. Den måste ju verkligen känna sig som clownen bland alla med sin nästan självlysande oranga färg. Där går ju endast diskret färgade fiskar sen innan och de som synts mest innan har ju varit Dvärgguramihanen och Agazissiihanen.

Glömde även nämna att vi hittade våra pyttePalettyngel i pumpen på 84L så de har fått flytta till sonens 54L där de nu bor tillsammans med min Guppyhane. De hade simmat in i pumpen i flykten från sina äldre syskon så de får bo i 54L tills de är så stora att de inte blir jagade längre.

450L.
Där köpte vi ju några pansarmalar och några små Khuliiyngel.
Några Khuliiyngel var försvunna efter några dagar så jag "tvingade" Eddy att riva upp hela ytterpumpen. Visst, där var två rymlingar så nu har vi gjort insuget totalt yngelsäkert med nät och grejer. Kunde senare räkna ihop alla 6 yngel igen senare på dagen så ingen hade fastnat nån stans iaf. Slutet gott allting gott.

Nu har vi fått lite önskemål om foton på ålarna och den lille hittekatten "Bella" men det kan jag tyvärr inte bjuda på nu eftersom de ligger på Eddys dator som han just nu spelar WOW vid. Om han får tummarna loss kommer det säkert bilder inom kort. Ha tålamod så länge.

I ett senare inlägg ska jag berätta lite mer om hittekatten oxå men detta får räcka för nu.

Mvh: Nina.

RSS 2.0